Logo

JADŁOSPIS

 

Jadłospis 18 - 22 marca 2024 r.

Poniedziałek

Zupa zacierkowa

Alergeny nr.1, 9

Pulpety w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna,

bukiet warzyw

Alergeny nr.1,3

Wtorek

Zupa grochowa

Alergeny nr. 9

Kotlet mielony, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej

Alergeny nr.1,3

Środa

Zupa jarzynowa

Alergeny nr. 7, 9

Szpinakowe tagiatelle z kurczakiem, marchew z chrzanem

Alergeny nr.1,7

Czwartek

Zupa barszcz biały

Alergeny nr. 1,7,9

Ryż z jabłkiem

Alergeny nr. 7

Piątek

Zupa ratatouille z makaronem

Alergeny nr.1, 9

Ryba pieczona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty

Alergeny nr. 4,7

 

Dopuszczamy możliwość zmiany jadłospisu.

 

 

 

Informacje o alergenach występujących w posiłku

         W związku z obowiązkiem stosowania przez placówki zbiorowego żywienia - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/11 dotyczącego przekazywania konsumentowi informacji na temat obecnych alergenów w serwowanych potrawach, zamieszczamy poniżej listę produktów powodujących alergie.

W związku z powyższym przy każdym posiłku znajduje się  numer alergenu jaki on zawiera.

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH  (Legenda do jadłospisu)

1.

 

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;

 

2.

SKORUPIAKI i produkty pochodne

 

3.

 

JAJA i produkty pochodne;

 

4.

 

RYBY i produkty pochodne;

 

5.

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;

 

6.

 

SOJA i produkty pochodne;

 

7.

 

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą);

 

8.

 

ORZECHY, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne;

9 .

 

SELER i produkty pochodne;

 

10.

 

GORCZYCA i produkty pochodne;

 

11.

 

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;

 

12.

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;

 

13.

 

ŁUBIN i produkty pochodne;

 

14.

 

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do przygotowania potraw stosujemy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, kurkuma.

Wyżej wymienione przyprawy mogą zawierać śladowe ilości glutenu, gorczycy, selera, soi, mleka, jaj lub sezamu.

Dyrektor zaprasza

mgr Katarzyna Grzyb

 

Publiczna Szkoła Podstawowa
im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego
ul.Szkolna 4 
26 - 420 Nowe Miasto nad Pilicą
tel./fax: 48 67 41 221
tel: 48 67 40 002 
e-mail:

specjw@box43.pl

 

Zobacz również

wersja językowa

Kalendarz

marzec 2024
Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Zegar

  • :
  • :
Akceptuję

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.