JADŁOSPIS
Jadłospis 13 - 17 STYCZNIA 2025 r.
| Poniedziałek | Zupa z soczewicy Alergeny nr. 9 | 
| Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym, makaron Alergeny nr.1,7, 9 | |
| Wtorek | Zupa grysikowa Alergeny nr.1, 9 | 
| Udo z kurczaka, ziemniaki, marchew z groszkiem Alergeny nr. 7 | |
| Środa | Zupa szczawiowa Alergeny nr. 3,7,9 | 
| Bitka schabowa, kasza jęczmienna, surówka z kiszonego ogórka Alergeny nr.1,7 | |
| Czwartek | Zupa zalewajka Alergeny nr. 7,9 | 
| Kopytka z bułką tartą Alergeny nr.1,3 | |
| Piątek | Zupa pieczarkowa Alergeny nr.7, 9 | 
| Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty Alergeny nr. 1,4 | 
Dopuszczamy możliwość zmiany jadłospisu.
Informacje o alergenach występujących w posiłku
W związku z obowiązkiem stosowania przez placówki zbiorowego żywienia - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/11 dotyczącego przekazywania konsumentowi informacji na temat obecnych alergenów w serwowanych potrawach, zamieszczamy poniżej listę produktów powodujących alergie.
W związku z powyższym przy każdym posiłku znajduje się numer alergenu jaki on zawiera.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH (Legenda do jadłospisu)
| 1. 
 | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne; 
 | 
| 2. | SKORUPIAKI i produkty pochodne 
 | 
| 3. 
 | JAJA i produkty pochodne; 
 | 
| 4. 
 | RYBY i produkty pochodne; 
 | 
| 5. | ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne; 
 | 
| 6. 
 | SOJA i produkty pochodne; 
 | 
| 7. 
 | MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą); 
 | 
| 8. 
 | ORZECHY, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne; | 
| 9 . 
 | SELER i produkty pochodne; 
 | 
| 10. 
 | GORCZYCA i produkty pochodne; 
 | 
| 11. 
 | NASIONA SEZAMU i produkty pochodne; 
 | 
| 12. | DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia; 
 | 
| 13. 
 | ŁUBIN i produkty pochodne; 
 | 
| 14. 
 | MIĘCZAKI i produkty pochodne 
 | 
.
Do przygotowania potraw stosujemy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, kurkuma.
Wyżej wymienione przyprawy mogą zawierać śladowe ilości glutenu, gorczycy, selera, soi, mleka, jaj lub sezamu.
 
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                  