Logo

JADŁOSPIS

 

Jadłospis 25 - 29 listopada 2024 r.

Poniedziałek

Zupa kalafiorowa

Alergeny nr. 7, 9

Gulasz, kasza jęczmienna, sałatka szwedzka

Alergeny nr. 1,9

Wtorek

Zupa pieczarkowa z makaronem

Alergeny nr. 1,7, 9

Rumsztyk, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty

 

Alergeny nr. 1,3

Środa

Zupa zalewajka

Alergeny nr. 1,7,9

Pierś z indyka w sosie szpinakowym, makaron

Alergeny nr.1, 7

Czwartek

Zupa porowa

Alergeny nr. 9

Pampuchy w polewie jogurtowo truskawkowej

Alergeny nr.1,3,7

Piątek

Zupa kapuśniak

Alergeny nr. 9

Ryba w panierce, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty

Alergeny nr. 1,3,4

 

Dopuszczamy możliwość zmiany jadłospisu.

 

 

Informacje o alergenach występujących w posiłku

         W związku z obowiązkiem stosowania przez placówki zbiorowego żywienia - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/11 dotyczącego przekazywania konsumentowi informacji na temat obecnych alergenów w serwowanych potrawach, zamieszczamy poniżej listę produktów powodujących alergie.

W związku z powyższym przy każdym posiłku znajduje się  numer alergenu jaki on zawiera.

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH  (Legenda do jadłospisu)

1.

 

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;

 

2.

SKORUPIAKI i produkty pochodne

 

3.

 

JAJA i produkty pochodne;

 

4.

 

RYBY i produkty pochodne;

 

5.

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;

 

6.

 

SOJA i produkty pochodne;

 

7.

 

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą);

 

8.

 

ORZECHY, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne;

9 .

 

SELER i produkty pochodne;

 

10.

 

GORCZYCA i produkty pochodne;

 

11.

 

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;

 

12.

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;

 

13.

 

ŁUBIN i produkty pochodne;

 

14.

 

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do przygotowania potraw stosujemy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, kurkuma.

Wyżej wymienione przyprawy mogą zawierać śladowe ilości glutenu, gorczycy, selera, soi, mleka, jaj lub sezamu.

Dyrektor zaprasza

mgr Katarzyna Grzyb

 

Publiczna Szkoła Podstawowa
im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego
ul.Szkolna 4 
26 - 420 Nowe Miasto nad Pilicą
tel./fax: 48 67 41 221
tel: 48 67 40 002 
e-mail:

specjw@box43.pl

 

Zobacz również

wersja językowa

Kalendarz

czerwiec 2024
Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Zegar

  • :
  • :
Akceptuję

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.