JADŁOSPIS
Jadłospis 25 - 29 listopada 2024 r.
Poniedziałek | Zupa kalafiorowa Alergeny nr. 7, 9 |
Gulasz, kasza jęczmienna, sałatka szwedzka Alergeny nr. 1,9 | |
Wtorek | Zupa pieczarkowa z makaronem Alergeny nr. 1,7, 9 |
Rumsztyk, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty
Alergeny nr. 1,3 | |
Środa | Zupa zalewajka Alergeny nr. 1,7,9 |
Pierś z indyka w sosie szpinakowym, makaron Alergeny nr.1, 7 | |
Czwartek | Zupa porowa Alergeny nr. 9 |
Pampuchy w polewie jogurtowo truskawkowej Alergeny nr.1,3,7 | |
Piątek | Zupa kapuśniak Alergeny nr. 9 |
Ryba w panierce, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty Alergeny nr. 1,3,4 |
Dopuszczamy możliwość zmiany jadłospisu.
Informacje o alergenach występujących w posiłku
W związku z obowiązkiem stosowania przez placówki zbiorowego żywienia - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/11 dotyczącego przekazywania konsumentowi informacji na temat obecnych alergenów w serwowanych potrawach, zamieszczamy poniżej listę produktów powodujących alergie.
W związku z powyższym przy każdym posiłku znajduje się numer alergenu jaki on zawiera.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH (Legenda do jadłospisu)
1.
| ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
|
2. | SKORUPIAKI i produkty pochodne
|
3.
| JAJA i produkty pochodne;
|
4.
| RYBY i produkty pochodne;
|
5. | ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
|
6.
| SOJA i produkty pochodne;
|
7.
| MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
|
8.
| ORZECHY, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne; |
9 .
| SELER i produkty pochodne;
|
10.
| GORCZYCA i produkty pochodne;
|
11.
| NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
|
12. | DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
|
13.
| ŁUBIN i produkty pochodne;
|
14.
| MIĘCZAKI i produkty pochodne
|
.
Do przygotowania potraw stosujemy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, kurkuma.
Wyżej wymienione przyprawy mogą zawierać śladowe ilości glutenu, gorczycy, selera, soi, mleka, jaj lub sezamu.